×

×

×
Αρχική / Εκπαίδευση. / Δοκιμασίες VJP - HZP
Δοκιμασίες VJP - HZP

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ - Εαρινή (VJP)  και  φθινοπωρινή(HZP). 
********************************************************

Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί φίλοι οι οποίοι κυνηγούν με
drahthaar στην χώρα μας, που δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περνούν τα σκυλιά αυτής της φυλής, (χωρίς να θέλω να θίξω κανένα). Στην χώρα καταγωγής τους,την Γερμανία σχεδόν όλοι οι κάτοχοι drahthaar, ακόμα και οι ποιο ηλικιωμένοι θεωρούν υποχρέωση τους να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους σε αυτά τα τεστ. Βλέπουμε κατά διαστήματα στο διαδίκτυο διάφορα σκυλιά που μετά από το όνομα τους γράφονται διάφορες βαθμολογίες, όπως π.χ. VJP-70p, HZP-185p, Hegewaldpungte-221p, VGP-I./320 UF, (τα νούμερα είναι τυχαία).
Στα τεστ αυτά υπάρχει τυπικά βέβαια μια κατάταξη, αλλά το ζητούμενο δεν είναι η κατάταξη, αλλά μέσα από αυτά να δούμε τα ένστικτα τους και το γενετικό υλικό που υπάρχει μέσα τους, ώστε μέσα από αυτά να επιλεγούν οι ικανοί στο κυνήγι αλλά και να γίνουν οι μελλοντικοί γεννήτορες. Είναι δηλαδή τεστ ενστίκτων και γενετικής.
Κάθε σκυλί ανάλογα λοιπόν με την ηλικία του, δοκιμάζετε και σε ανάλογο τεστ.
Θα παρουσιάσουμε λοιπόν μία σειρά από άρθρα που θα αναλύουμε την κάθε δοκιμασία, έτσι όπως γίνεται στην Γερμανία και σε χώρες που
ανοίκουν στην παγκόσμια ομοσπονδία των drahthaar (DDWV) και πάντα με βάση το Γερμανικό πρωτόκολλο του VDD (Verein Deutsch Drahthaar e.V.), για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν.

Εαρινή δοκιμασία - VJP
********************

Η πρώτη κατά σειρά είναι η “ Εαρινή ή VJP”. Το τεστ αυτό γίνετε την άνοιξη κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και κατά περίπτωση κάποιες φορές και τον Μάιο ποτέ όμως αργότερα για αυτό άλλωστε λέγεται και “εαρινή δοκιμασία”. Σε αυτή μπορούν να πάρουν μέρος σκυλιά ηλικίας μέχρι 15 μηνών περίπου, αυτό προσδιορίζετε ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης. Σκυλιά πού έχουν γεννηθεί μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου μπορούν να πάρουν μέρος μόνο στην δοκιμασία του επομένου έτους, ενώ από την 1η Οκτώβρη και μετά μπορούν να πάρουν μέρος τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο, π.χ. σκυλιά που έχουν γεννηθεί έως 31 Σεπτεμβρίου 2016 μπορούν να πάρουν μέρος μόνο στην εαρινή του 2017, ενώ σκυλιά που έχουν γεννηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά μπορούν να πάρουν μέρος το 2017 και 2018.

Τα επιμέρους τεστ που εξετάζονται τα σκυλιά είναι τα εξής : Ιχνηλασία ζωντανού λαγού, έρευνα, φέρμα, οδηγηκότητα επίσης μέσα από αυτά τα τεστ αξιολογείτε και για την όσφρηση, (για την ακρίβεια χρήση της μύτης) ακόμη γίνεται έλεγχος κροτοφοβίας καθώς και κάποιος τυπικός μορφολογικός έλεγχος.

Η δοκιμασία ξεκινά το πρωί με ένα δεκάλεπτο εκτόνωσης και για την ανάγκη του, που δίνετε σε κάθε σκύλο όπου στον χρόνο αυτό γίνεται και το τεστ κροτοφοβίας. Όταν ο σκύλος βρίσκετε σε μία απόσταση 20-30 μέτρα από εμάς ο κριτής ρίχνει 2 πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο με διαφορά 10 δευτερολέπτων όπου ο σκύλος πρέπει να συνεχίσει να ερευνά χωρίς να δείξει καμία φοβία. Αν παρουσιάσει φοβία αξιολογείται ανάλογα από τους κριτές οι οποίοι αποφασίζουν αν θα συνεχίσει ή θα τον σταματήσουν. Κατόπιν ακολουθεί η διαδικασία της ιχνηλασίας σε ζωντανό λαγό, (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι σε συρμένο κουνέλι γιατί αυτό είναι μία άλλη εντελώς δοκιμασία την οποία θα δούμε αργότερα), όπου εκεί καλείτε το κάθε σκυλί να ακολουθήσει 2-3 φορές όσο ποιο πιστά και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση γίνετε το ίχνος ενός λαγού ο οποίος έχει φύγει λίγο πριν και του οποίου την πορεία έχουν δει κριτές και παρευρισκόμενοι. Το πόσες φορές θα βάλουν το κάθε σκυλί να το επαναλάβει είναι στην αποκλειστική ευχέρεια των κριτών οι οποίοι ανάλογα με τις προηγούμενες διαδρομές και τον βαθμό δυσκολίας αξιολογούν ταυτόχρονα. Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος καθορίζει το πόσες φορές θα δοκιμαστεί το κάθε σκυλί είναι και η ποσότητα των λαγών που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης πρέπει να πούμε ότι μέσα από το τεστ της ιχνηλασίας αξιολογείτε και η όσφρηση του για την οποία μετά από την φέρμα και την έρευνα βγαίνει ο μέσος όρος και του αποδίδετε η τελική βαθμολογία στην όσφρηση. (τρόπος χρήσης της μύτης). Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περιοχές και χώρες που δεν υπάρχουν λαγοί οπότε το τεστ μπορεί να γίνει σε περπατημένο φασιανό, χωρίς όμως να αποδίδετε η ύψιστη βαθμολογία που είναι 12 βαθμοί, εκεί μπορεί ένα σκυλί να φτάσει μέχρι 10 βαθμούς και είναι λογικό αφού ο βαθμός δυσκολίας του λαγού σε σχέση με τον περπατημένο φασιανό είναι πολύ μεγάλη.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η δοκιμασία από όλα τα σκυλιά προχωράμε στην επόμενη που είναι η έρευνα. Σε αυτή καλείτε το σκυλί να ερευνήσει ένα συγκεκριμένο χώρο που θα του υποδείξουν με μεθοδικότητα χωρίς να αφήνει σημεία που δεν τα έχει ψάξει. Στην έρευνα μεγάλη σημασία δίνουν στο πως τοποθετείτε ο σκύλος σε σχέση με την φορά του αέρα, (κάτι που παίζει και σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της όσφρησης) καθώς και στην ταχύτητα, η οποία πρέπει να είναι καλπασμός με σταθερό ρυθμό όχι ξέφρενο και να είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει.
Αν κατά την διάρκεια της έρευνας βρεθεί κάποιο θήραμα ανεξαρτήτως του τι είναι,(τριχωτό ή φτερωτό ) και ο σκύλος φερμάρει τότε αυτό προσμετράτε στην φέρμα. Αν όμως δεν συμβεί τότε πηγαίνουν σε μέρος όπου υπάρχουν θηράματα και τον αξιολογούν αποκλειστικά στην φέρμα. Κάθε σκυλί πρέπει να φερμάρει τουλάχιστον μία φορά, αν όμως υπάρχει ευχέρεια θηράματος και φερμάρει και δεύτερη φορά τότε αξιολογείτε με την υψηλότερη βαθμολογία στην φέρμα.
Καθ΄ όλη την διάρκεια της δοκιμασίας η οποία διαρκεί σχεδόν μέχρι το απόγευμα οι κριτές αξιολογούν και την οδηγηκότητα του σκύλου δηλ. κατά πόσο πιστά ακολουθεί τις οδηγίες μας είτε αυτές έχουν σχέση με την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει με την υπόδειξή μας είτε στο πως ανταποκρίνεται σε ένα κάλεσμα μας. ¨
Όταν λοιπόν εξεταστούν όλα τα σκυλιά στις παραπάνω δοκιμασίες γίνει ο τυπικός μορφολογικός έλεγχος για τυχών σοβαρά ελαττώματα, δόντια, όρχεις αν πρόκειται για αρσενικό, ύψος, κ.λ.π. καθώς και ο έλεγχος ταυτότητας του σκύλου διαβάζοντας το microchip, τότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της δοκιμασίας.
Οι βαθμοί για το κάθε ένα επιμέρους τεστ έχουν διαφορετικό MAX και διαφορετικό συντελεστή πολλαπλασιασμού.
Η ιχνηλασία ζωντανού λαγού έχει max τους 12 πόντους και πολλαπλασιάζετε επί 2, όπως και η όσφρηση. Η έρευνα η φέρμα και η οδηγηκότητα έχουν Max τους 11 πόντους και πολλαπλασιάζονται επί 1. Η βαθμολογία χαρακτηρίζεται ως εξής με 12 πόντους το εξαίρετος ή (V) με 11-10-9 το πολύ καλός ή (sg), με 8-7-6 καλός ή (g) και 5-4-3 επαρκής.
Όπως είπαμε στην αρχή ή βαθμολογία δεν παίζει και πολύ ρόλο, σημασία έχει να ολοκληρώσει το σκυλί αξιοπρεπώς και να δείξει ότι είναι ένα αντάξιο δείγμα της φυλής σε όλα τα επίπεδα.

Το πόσο ψηλά θα αξιολογηθεί ένα σκυλί εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες, π.χ την ψυχική διάθεση που βρίσκετε το σκυλί εκείνη την ημέρα, την ποσότητα των θηραμάτων που διαθέτει η περιοχή και που είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας γιατί το θήραμα είναι αυτό που δίνει ευκαιρίες στην ιχνηλασία στην φέρμα και στην όσφρηση, η τύχη είναι ένας σημαντικός παράγοντας, η εμπειρία του κυναγωγού, και πολλά άλλα, χωρίς βέβαια να παρακάμψουμε το σημαντικότερο όλων που είναι η ποιότητα του σκύλου μας γιατί αν δεν διαθέτουμε ένα καλό σκύλο, όλα τα προηγούμενα όσο ευνοϊκά και αν έρθουν δεν είναι ικανά να τον ανεβάσουν ψηλά. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και το ότι σε αυτή την δοκιμασία συγχωρούνται μικρά λάθη λόγω του νεαρού της ηλικίας.