×

×

×
Αρχική / Αρχική / Χαρακτηριστικά εκτροφής
Χαρακτηριστικά εκτροφής

 Η εκτροφή, ο εκτροφέας, τα χαρακτηριστικά και οι υποχρεώσεις του.

Στο κείμενο αυτό θα σας παραθέσουμε τις απόψεις μας για το τι είναι εκτροφή και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον υπεύθυνο και σωστό εκτροφέα.

Αρχικά εκτροφέας ‘’εν δυνάμει’’ είναι ο κάθε ένας που έχει στην ιδιοκτησία του έναν ή περισσότερους θηλυκούς σκύλους. Τι πιο εύκολο λοιπόν να ζευγαρώσει κάποιος ένα θηλυκό σκυλί με ένα αρσενικό της ίδιας ράτσας και μετά από δύο περίπου μήνες να έχει τα δικά του κουταβάκια, με ελάχιστες πιθανότητες κατά την γνώμη μας αυτά να είναι προικισμένα με τα απαραίτητα προσόντα μορφολογικά αλλά κυρίως εργασιακά όταν μιλάμε για κυνηγόσκυλα!

Ο εκτροφέας είναι απαραίτητο να έχει όραμα, αγάπη και μεράκι για την φυλή που εκτρέφει, να θέτει υψηλούς στόχους και να δουλεύει μεθοδικά πάνω σ’ αυτούς.

Η εκτροφή βασίζεται σε δύο παράγοντες, ο πρώτος έχει να κάνει με την επιλογή των γεννητόρων και ο δεύτερος με την γνώση, την εντιμότητα, την αξιοπιστία και την αγάπη του για την φυλή που εκτρέφει. Όλα αυτά πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός και βασικός στόχος, να βάλει το λιθαράκι του στην βελτίωση της φυλής.

Τους γεννήτορες πρέπει να τους γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα, να έχουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς τον εργασιακό τους τύπο, οι εργασιακές και κυνηγετικές τους ικανότητες και επιδόσεις να είναι επιβεβαιωμένα υψηλές στα δικά του μάτια , όχι μέσω φήμης ή άλλων αναξιόπιστων πηγών (facebook κλπ). Τα σκυλιά που θα μπουν στην αναπαραγωγή πρέπει να έχουν εξεταστεί στα τεστ που ορίζει το πρότυπο της φυλής , εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι τα γενετικά τεστ και τα τεστ ενστίκτων που απαιτούνται από το πρότυπο κάποιων φυλών όπως τα Ντρατχααρ, Κουρτσχααρ κ.α.

Ενδεικτικά στα Ντράτχααρ υψίστης σημασίας είναι η εξέταση για δυσπλασία του ισχίου, των ωμοπλατών και των αγκώνων.

Η σωστή μορφολογία είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για κυνηγόσκυλα που κάνουν πολύωρα και απαιτητικά κυνήγια και μιας και μιλάμε για κυνηγόσκυλα, απαραίτητο είναι οι μελλοντικοί γονείς να είναι κυνηγοί με ικανοποιητικό αριθμό εξόδων και συχνά και τακτά διαστήματα προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν ολοκληρωθεί κυνηγετικά και διαθέτουν τα ένστικτα και τα προσόντα έτσι ώστε να τα ‘’μεταφέρουν’’ στους απογόνους τους. Για να συμβεί βέβαια αυτό εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες (εκτροφείς) πρέπει να είναι κυνηγοί. Το αναφέρουμε γιατί τα μάτια μας έχουν δει πολλά!!!

Προσωπικά δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να είναι οι γεννήτορες κυνηγοί και ΔΕΝ θα επιλέγαμε ποτέ γεννήτορες από ‘’μπαλκόνι’’ με ανύπαρκτη κυνηγετική δραστηριότητα, όσο καλή μορφολογία και υψηλή βαθμολογία σε τεστ και αν είχαν εφόσον ΔΕΝ κυνηγούν.

Έχοντας λοιπόν όπως αναφέρουμε ως κύριο στόχο την βελτίωση της φυλής κατά την δική μας φιλοσοφία ο σωστός εκτροφέας ΔΕΝ θα στερήσει από το σκυλί του μια κυνηγετική περίοδο προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στην αναπαραγωγή. Για να συντρέχουν όλα τα παραπάνω και να έχει αποδείξει τις κυνηγετικές του αρετές ένας σκύλος θα πρέπει να έχει κυνηγήσει τουλάχιστον δύο κυνηγετικές σεζόν άρα να είναι τουλάχιστον 2-2,5 ετών.

Πρέπει λοιπόν να μας προβληματίζουν γέννες που γίνονται κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου!!! Κυνηγούν οι γονείς??? Πότε???

Η δουλειά και ευθύνη του εκτροφέα δεν σταματά στην επιλογή των γεννητόρων που απαιτεί βέβαια μελέτη, αυστηρότητα και υπευθυνότητα, εξίσου πολύτιμη και απαραίτητη είναι και η φροντίδα της μητέρας από την πρώτη κιόλας μέρα του ζευγαρώματος με εξειδικευμένη διατροφή και κτηνιατρική παρακολούθηση. Ο χώρος που θα γεννήσει παίζει εξ ίσου σπουδαίο ρόλο, πρέπει να είναι καθαρός, ήσυχος, ζεστός ή δροσερός (ανάλογα με την εποχή), χωρίς υγρασία, ευάερος και ευήλιος ούτως ώστε να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριά στο σκυλί!
Τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό και στην διάρκειά του ο εκτροφέας πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα αν αντιμετωπίσει άμεσα οτιδήποτε χρειαστεί, να βρίσκεται κοντά στο σκυλί πάντα με διακριτικότητα, χωρίς να γίνεται ενοχλητικός . Θα χρειαστεί να ξενυχτίσει, να τρέξει, να φροντίσει, θα βιώσει χαρές αλλά και λύπες… Δεν ονομάζεται εκτροφέας αυτός που αφήνει το ζώο να γεννήσει, ‘’στην τύχη’’ του, σε ακατάλληλο χώρο ή ακόμη χειρότερα μακριά του, χωρίς παρακολούθηση και φροντίδα.

Βέβαια ακόμη το καθήκον δεν έχει τελειώσει μετά τον τοκετό… εξίσου σημαντική είναι και η ανατροφή των κουταβιών μέχρι τις 8 περίπου εβδομάδες που θα εξεταστούν από τον κτηνίατρο για τελευταία φορά, θα εμβολιαστούν και θα πάνε στους νέους τους ιδιοκτήτες.

Ιδιαίτερα σημαντική περίοδος είναι όταν τα κουτάβια περάσουν την ηλικία των 3ων εβδομάδων, από εκεί και μετά η παρακολούθηση πρέπει να είναι καθημερινή, ως προς τον χαρακτήρα, το μυαλό και την μορφολογία καθώς αυτά αποτελούν τα κριτήρια για την νέα επιλογή! Εδώ βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι σε τόσο μικρές ηλικίες αυτά μεταβάλλονται μέρα με την μέρα!!!
Μία εκτροφή για να είναι επιτυχημένη πρέπει να έχει συνέχεια και αυτή έρχεται μόνο από τις σωστές επιλογές του εκτροφέα.

Το τελευταίο αλλά εξίσου με τα προηγούμενα σημαντικό κομμάτι είναι η σωστή αξιολόγηση-επιλογή των νέων ιδιοκτητών! Πάνω από όλα πρέπει να είναι άτομα που θα προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους στα ζώα, θα τους προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και διαβίωσης και βέβαια να εξασκούν μαζί την κυνηγετική δραστηριότητα.
Υποχρέωση του εκτροφέα είναι να συμβουλεύει και να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες όπως και να παρακολουθεί από κοντά την πορεία των κουταβιών.
Μέτα από όλα αυτά λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εκτροφείς στα λόγια και στα χαρτιά είναι πολλοί αλλά οι πραγματικοί με όραμα ελάχιστοι!!!

Δημήτρης και Νίκος Κρητικός

Εκτροφείο D.D Kykladon