×

×

×
Αρχική / Νέα / Εαρινή δοκιμασία VJP...... Juno IV del Zeffiro στην Γερμανία
Εαρινή δοκιμασία VJP...... Juno IV del Zeffiro στην Γερμανία

 

    Μετά από μια καλή προετοιμασία η Juno ήταν έτοιμη για την εαρινή δοκιμασία (VJP), στην Γερμανία. Είχαμε δηλώσει μάλιστα συμμετοχή σε δύο γκρουπ στο Porta Westfalica και στο Teklenburgerland  καθώς βόλευαν οι ημερομηνίες.


Ένα μικρό πρόβλημα που είχαμε με την
Juno στην πορεία εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε. Η σκύλα δεν είχε κυνηγήσει ποτέ ζωντανό λαγό λόγω του ότι στην περιοχή μας υπάρχουν μεν λαγοί, αλλά η συμπεριφορά τους  είναι ίδια με αυτή που έχουν σε όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συναντήσεις κάποιον με το αντίστοιχο τρόπο που γίνετε εκεί (Γερμανία). Προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε τα σκυλιά μας με διάφορους άλλους τρόπους οι οποίοι να είναι όσο το δυνατόν ποιο κοντά σε αυτό που ζητά η δοκιμασία.


Την επόμενη μέρα από την άφιξή μας στην Γερμανία ξεκινήσαμε την εκπαίδευση της σε ζωντανό, μετά από δύο φορές που ιχνηλάτησε ( την μία μάλιστα τον κυνήγησε )έδειξε ότι θα πήγαινε καλά και σταματήσαμε την εκπαίδευση για να είναι την επόμενη ημέρα ξεκούραστη. Αφού είδαμε ότι είχε μια πολύ καλή έρευνα με πολύ δύναμη, πάθος, πολύ ταχύτητα και μάλιστα σε τόπο με πάρα πολλές μυρωδιές και πρωτόγνωρο για αυτήν.


Την 18η Απριλίου το πρωί, μετά από την ομιλία από τον υπεύθυνο της διοργάνωσης του γκρουπ,
και την ενημέρωση μας για το ποιες είναι οι απαιτήσεις από τις επιμέρους εξετάσεις της δοκιμασίας ξεκινήσαμε. Δεύτερη κατά σειρά ήταν ηJuno η οποία ξεκίνησε με το 10λεπτο εκτόνωσης και στην συνέχεια το τεστ αντοχής στο πυροβολισμό. Εκεί ξεκίνησε πολύ δυνατά, μετά από 5 περίπου λεπτά ιχνηλάτησε ένα λαγό που μετά από 50 μέτρα τον σήκωσε και την χάσαμε για αρκετό χρόνο. Στην συνέχεια μετά την εξέταση και των υπολοίπων ξεκινήσαμε για το επόμενο τεστ, το spur (ιχνηλασία ζωντανού λαγού).

 Στο χωράφι που επέλεξαν να γίνει, με το μάτι μας και σε απόσταση 300 μέτρων περίπου μετρήσαμε 13 λαγούς να απολαμβάνουν το ήλιο και να τσακώνετε μεταξύ τους όπως στην εποχή του ζευγαρώματος. Χώρος κατά την άποψή μας ακατάλληλος και πολύ δύσκολος για να αξιολογηθεί κάποιος σκύλος με τόσους λαγούς.

Μόλις μπήκαμε στο χωράφι άρχισαν οι λαγοί να τρέχουν 2 – 3 αριστερά 2 -3 δεξιά και γενικά έβλεπες λαγούς να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις ( στην αριστερή φωτογραφία τρέχουν 4 μαζί ), μας οδήγησαν σε ένα σημείο οπού είχαν ξεκινήσει να τρέχουν και μου είπαν να την βάλω σε αυτό το ίχνος (βασικά κανείς δεν γνώριζε ποιο ίχνος έπρεπε να ακολουθήσει) εκεί η σκύλα τρελάθηκε πήγαινε από το ένα στο άλλο με ξέφρενη ταχύτητα ώσπου αφού ακολούθησε ένα ίχνος για 70-80μ. σήκωσε έναν και χάθηκε για (πραγματικά) 10 λεπτά! Όσο για οδηγικότητα ούτε λόγος για να ακούσει μετά από αυτό παραλήρημα που έπαθε. Ακολούθησαν άλλες 2 ιχνηλασίες όχι μεγάλης απόστασης οι οποίες είχαν περισσότερο την μορφή έρευνας, έψαχνε δηλ. με την μύτη ψηλά να βρει να δει και να το κυνηγήσει.

Αυτός βέβαια ο τρόπος δεν είναι ο ζητούμενος σε αυτό το τεστ και για αυτό η βαθμολογία της στον ζωντανό λαγό ήταν μόλις 6 και η οδηγικότητα η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη 8.  
Το κέρδος από αυτό ήταν μια πολύ καλή φέρμα που πήρε σε ένα λαγό ενώ ήταν στο λουρί και η οποία μέτρησε αφού ο κριτής ήρθε ο ίδιος και την έλυσε προκειμένου να δει αν όντως είναι σε φέρμα. Η έρευνα της θα έλεγα ότι ήταν καλή, με 2-3 φέρμες σε κουνέλια στα βάτα,  αν και αρκετές φορές πήγε να βγει εκτός ελέγχου από την ένταση που είχε πριν. Έτσι με 10 στην μύτη, 10 στην έρευνα και 10 στην φέρμα πήρε 60 πόντους    βαθμολογία που σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει αυτόν τον σκύλο αλλά τόσο άξιζε εκείνη την ημέρα.
Την επομένη στο άλλο γκρουπ ήταν σχετικά καλύτερη στην ιχνηλασία αλλά ήταν και πολύ επηρεασμένη από τους λαγούς που είχε δει την προηγούμενη και εύκολα έβγαινε εκτός ελέγχου, στο τελευταίο ίχνος εξαφανίστηκε άλλα 10 λεπτά κυνηγώντας το λαγό που σήκωσε , 9 λοιπόν στην ιχνηλασία, 9 στην έρευνα σχεδόν μόνιμα εκτός ελέγχου, σε μικρό βαθμό αυτό μπορώ να το δικαιολογήσω διότι το χωράφι που μας έβαλαν είχε αντίθετο αέρα και η σκύλα έφευγε και τα λασε τα έκανε από  αποστάσεις 300-500 μέτρων και προς τα εμάς λόγω του αέρα, ( βέβαια αυτό δεν την δικαιολογεί γιατί το ίδιο ήταν για όλους) και η σφυρίχτρα για αυτήν σαν να μην υπήρχε,  οδηγικότητα 6 σωστά μετά από όλη αυτή την συμπεριφορά της.
 
Λίγο πριν το τέλος της έρευνας της μας προσέφερε το ωραιότερο θέαμα της ημέρας από όλους τους σκύλους όταν με μεγάλη ταχύτητα και αντίθετα με τον αέρα κυριολεκτικά κάρφωσε ένα φασιανό 20 μέτρα μπροστά της σαν να την βάρεσε κεραυνός, σε απόσταση 200μ. από εμένα και το κριτή. Εκεί λοιπόν περιμέναμε το 11 στην φέρμα αλλά δυστυχώς μείναμε στο 10 και η δοκιμασία τελείωσε με συνολικά 63 πόντους.


Σίγουρα οι βαθμολογίες της δεν ήταν οι αναμενόμενες και έχουμε τις επιφυλάξεις μας στο αν έχουν επηρεάσει και άλλοι (ευνόητοι) λόγοι
το αποτέλεσμα και με αφορμή διάφορα σχόλια που ακούστηκαν (για την χώρα μας), όμως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο έτσι είναι αυτά και δεν γίνετε να πηγαίνουν όλα πάντα καλά. Έτσι και αλλιώς ακολουθεί τον Οκτώβριο η φθινοπωρινή δοκιμασία (HZP ) η οποία προέκυψε  (αφού η προγραμματισμένη συμμετοχή της στο Hegewald δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω λιγότερων από 65 πόντων στο VJP), προκειμένου η Juno να πάρει την σφραγίδα αναπαραγωγής και εκεί πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά.
          

       

Το συμπέρασμα πού βγήκε όμως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα το οποίο είναι απόλυτα εξαρτώμενο από τον τόπο εκπαίδευσης του σκύλου και τον τόπο διεξαγωγής των δοκιμασιών, ήταν ότι η Juno είναι ένας σκύλος με πολύ δύναμη, πολύ πάθος για το θήραμα, γρήγορη, με καλή μύτη και μεγάλη διάρκεια, και μας αποζημίωσε για την επιλογή μας.