×

×

×
Αρχική / Νέα /  83 ο Internationalen Hegewald - Zuchtprufung 2016 VDD - Gruppe Luneburger Heide - Verden / Aller - 28 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2016
83 ο Internationalen Hegewald - Zuchtprufung 2016 VDD - Gruppe Luneburger Heide - Verden / Aller - 28 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2016
 
 
Μετά από 2 χρόνια αποχής μας από τα παγκόσμια δρώμενα των Ντράτχααρ, (Hegewald), φέτος αποφασίσαμε μιας και αυτή η διοργάνωση κυλά στο αίμα μας και έχοντας ένα πολύ καλό σκύλο να κάνουμε την υπέρβαση, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όπως όλοι στην χώρα μας.
Η φετινή χρονιά ήταν πολύ περιπετειώδης και για να ακριβολογούμε μας την έκανε περιπετειώδη ο Ελληνικός Όμιλος Ντράτχααρ . Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι μαζί με εμάς ήθελε να πάρει μέρος στην διοργάνωση ακόμη ένας ο Νίκος ο Παπαβασιλείου από τα Γιάννενα με τον σκύλο του και έτσι φέτος για πρώτη φορά οι Ελληνικές συμμετοχές θα ήταν δύο.
Νέες απαιτήσεις και άλλαγές
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, φέτος και χωρίς να το γνωρίζουμε άλλαξε ο τρόπος κατάθεσης των δικαιολογητικών καθώς και τα ίδια τα δικαιολογητικά που ζητούσαν από τους αλλοδαπούς συμμετέχοντες και αυτό το πληροφορηθήκαμε στο τέλος Μαΐου, ενώ η τελευταία ημέρα κατάθεσης τους ήταν η 31η Ιουλίου 2016 και όπως θα δείτε στην συνέχεια ο χρόνος ήταν πολύ λίγος.
Μια σημαντική αλλαγή, για τους αλλοδαπούς, ( η οποία τις άλλες χρονιές δεν ήταν απαραίτητη), ήταν μια τυπική αξιολόγηση σε εαρινή δοκιμασία VJP ή κάτι αντίστοιχο, πάντα με βάση το Γερμανικό πρωτόκολλο και χωρίς να υπάρχει δέσμευση στην βαθμολογία, ( όπως υπάρχει για τα μέλη του Γερμανικού ομίλου Ντράτχααρ), από οποιαδήποτε χώρα και αν ήταν , καθώς και ένας έλεγχος του σκύλου για κροτοφοβία στο νερό ( απαραίτητα όμως με κυνηγετικό όπλο και όχι όπλο κρότου), απόρτ από το νερό, καθώς και μία ικανοποιητική έρευνα στο νερό για ανεύρεση ζωντανής πάπιας μετά λοιπόν από αυτά και έχοντας εξετάσει το σκύλο ώστε να είναι ελεύθερος δυσπλασίας Ισχίου HD και ωμοπλάτης OCD και ΗΝ (σκληρή επιθετικότητα σε σαρκοβόρο θήραμα) έπρεπε να σταλούν όλα μαζί στον Όμιλο φυλής της κάθε χώρας ο οποίος θα κάνει τον έλεγχο και εφ΄όσων είναι σωστά, σημαίνει ότι η γενική εικόνα του σκύλου είναι καλή και μπορεί συμμετέχει, τότε ο όμιλος συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά από όλους τους συμμετέχοντες οι οποίοι πρέπει να είναι και μέλη του και να τα στείλει ομαδικά στον υπεύθυνο του Hegewald στην Γερμανία.
Προβλήματα από τον Ελληνικό Όμιλο Ντράτχααρ
Από εδώ και μετά αρχίζει η Οδύσσεια. Στην εαρινή δοκιμασία VJP ο Ελληνικός Όμιλος, δεν εξετάζει τον σκύλο σε ίχνος ζωντανού λαγού ή φασιανού (όπως έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές ) και όπως επιβάλετε από τον Γερμανικό κανονισμό αλλά με συρμένο νεκρό κουνέλι, που είναι μία εντελώς διαφορετική δοκιμασία σε άλλα τεστ , όπως επίσης αδυνατεί να τον εξετάσει για κροτοφοβία στο νερό με κυνηγετικό όπλο αφού την εποχή που γίνονται αυτά τα τεστ είναι κλειστή η κυνηγετική περίοδος και δεν μπορεί να γίνει χρήση όπλου. Όταν λοιπόν είδαμε ότι στην χώρα μας υπάρχουν τεχνικά καθώς και νομοθετικά προβλήματα, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή ήταν και η κοντή ουρά, αποφασίσαμε να μεταφερθούμε σε γειτονική χώρα όπου μπορούσε ο σκύλος μας να αξιολογηθεί με βάση τα ζητούμενα της διοργάνωσης. Έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα ζητήσαμε από τον Ελληνικό όμιλο και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο στο τέλος Μαΐου, να κάνει τον έλεγχο, αν είναι όλα σωστά, να μας γράψει μέλη εκ νέου (γιατί τότε μάθαμε για την διαγραφή μας) και κατόπιν να τα στείλει στην Γερμανία. Η συνέχεια περιπετειώδης, ο πρόεδρος μας έστελνε στον αντιπρόεδρο και όλοι μαζί συνωμοτούσαν στο να μην συναινέσουν στην συμμετοχή μας και οι λόγοι!!!!!!! όπως είπαν οι ίδιοι , μας την φύλαγαν λέει γιατί έχουμε ξεφωνίσει στο παρελθόν τον όμιλο και τώρα που βρεθήκαμε στην ανάγκη τους θα μας εκδικηθούν. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο λόγος που τους ¨¨ ξεφωνίσαμε ¨¨ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο γιατί διαφωνούσαμε με τον τρόπο που γίνονται οι δοκιμασίες, αυτό ήταν και ο λόγος που μας διέγραψαν από μέλη χωρίς καμία απολογία και που το μάθαμε μετά από 3 χρόνια.
Η επίσημη θέση του ομίλου ήταν ότι θα ζητήσουν και θα πάρουν παράταση για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, (με δική τους ομολογία, ότι οι Γερμανοί δεν τους απάντησαν ποτέ), παρά όλα αυτά ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν δοκιμασίες –εξετάσεις της επάρκειας των σκύλων (που επρόκειτο να συμμετάσχουν στο Hegewald) , στις 6 Αυγούστου μία εβδομάδα ΜΕΤΑ το πέρας της ημερομηνίας υποβολής συμμετοχών με μόνο σκοπό να μας κοροϊδέψουν και να ροκανίσουν τον χρόνο. Και για να μην σπεύσουν κάποιοι να πουν ή να σκεφτούν ότι είμαστε πολέμιοι του Ομίλου σας παραπέμπω στην ενότητα “”νέα””να διαβάσετε το άρθρο που έχουμε γράψει με τίτλο “”ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ””για να καταλάβετε πόσο εύκολα κάποιοι παρερμηνεύουν τα λεγόμενα μας προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους και δεν είναι άλλος από αυτό που λέει ότι ‘’ αν κάποιον δεν μπορείς να τον φτάσεις τότε πρέπει να τον κατεβάσεις’’ ποτέ δεν πολεμήσαμε τον όμιλο. Πρώτη φορά στα χρονικά βλέπουμε όμιλο να που κοιτά τον ιδιοκτήτη και ΤΙΜΩΡΕΙ τον σκύλο, είναι παγκοσμίως μοναδικοί.
Ο Quick στην Γερμανία και η έναρξη του Hegewald
  
    Αρκετά ασχοληθήκαμε όμως με το διαδικαστικό και αφήσαμε την ουσία. Έχοντας λοιπόν ένα καλό σκύλο κατά την άποψή μας τον Quick II Kykladon ..(γιο της Tina ii v. Bockenhagen και του Xawer v.d.Dachswiese) και αφού θα βρισκόταν στην Γερμανία τρεις βδομάδες πριν το Hegewald αποφασίσαμε να τον δούμε και σε ένα τεστ ακόμη παρόμοιο, που θα γινόταν δέκα ημέρες πριν. Στις 17 του Σεπτέμβρη ο Quick με οδηγό τον φίλο μας Markus Roessler, τον οποίο και ευχαριστούμε γιατί είναι πραγματικός φίλος, τελειώνει επιτυχώς την φθινοπωρινή δοκιμασία HZP και με πάρα πολύ καλή βαθμολογία 214 πόντους.
Με προίκα λοιπόν στο βιογραφικό του ένα HZP με 214 πόντους από το VDD και εξασφαλισμένη πλέον την πολυπόθητη σφραγίδα αναπαραγωγής, ξεκινά το ταξίδι για το 83ο Hegewald στις 28/9 – 1/10 που διοργάνωσε για το 2016 το γκρουπ του Luneburger – Heide στην περιοχή Verden/Aller. Η μεγάλη γιορτή την Ντράτχααρ ξεκινά την τετάρτη 28/9 με την παρουσίαση όλων των σκύλων και την τελετή έναρξης. Είναι μία ξεχωριστή μέρα, εκεί συναντάς όλους τους φίλους από τα παλιά ανταλλάσσεις απόψεις, ενημερώνεσαι για όσα έχουν συμβεί όλο το έτος, συγκεντρώνεις πληροφορίες για σκύλους, για εκτροφείς, για γραμμές και διάφορα άλλα γεγονότα, τα οποία βέβαια εξ αποστάσεως και μέσω Facebook, όπως γίνετε με τους περισσότερους δεν είναι δυνατόν να ξέρεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχεις μπροστά σου όλους τους σκύλους και σε συνδυασμό με το εργασιακό τους κομμάτι προγραμματίζεσαι για τις επόμενες επιλογές σου, ( αν βέβαια ακολουθείς το Γερμανικό πρωτόκολλο), γεγονός που ελάχιστοι το επιδιώκουν, στους περισσότερους αρκεί μια φωτογραφία στο facebook ή μία καλή βαθμολογία για να θεοποιήσουν όποιον θέλουν χωρίς να ξέρουν τα όποια κρυφά ελαττώματα που μπορεί να υπάρχουν.
Ο κατάλογος που μας έδωσαν περιείχε 180 σκυλιά και μεταξύ αυτών ήταν ο Quick και η Gaya του φίλου μας του Νίκου Παπαβασιλείου, η συγκίνηση μεγάλη όταν στην προσφώνηση του ο πρόεδρος του VDD μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας και μετά την ομιλία μοιράστηκε το πρόγραμμα των επομένων ημερών.
Τεστ στό νερό και η εξέταση στην φόρμα κια το τρίχωμα
  Ο Quick καθώς και η Gaya του Νίκου θα εξεταζόταν την Πέμπτη το απόγευμα στα τεστ του νερού, ενώ θα περνούσαν πρώτα από εξέταση στην φόρμα και στο τρίχωμα. Τα σχόλια για την μορφολογία του Quick ήταν πολύ ενθαρρυντικά όμως οι κριτές οι οποίοι τον εξέτασαν είχαν λίγο διαφορετική άποψη ίσως και λίγο αυστηρή (από την δική μας κρίση) και τον κατάταξαν στο sg (9), αυτό όμως που μας άρεσε είναι ότι τον εξέτασαν πολύ σχολαστικά μιας και σε αυτόν έδωσαν εξετάσεις κάποιοι νέοι δόκιμοι κριτές του VDD, δεν πειράζει όμως διότι είναι πολύ νέος και σε πολύ λίγο διάστημα θα το βελτιώσει σε ένα επόμενο Zuchtschau, (είναι κάτι που του το χρωστάμε γιατί το αξίζει), στο τρίχωμα κατετάγη στο sg (10) έτσι όπως τον είχαμε εκτιμήσει, μιας και στην χώρα μας λόγω ζέστης είναι δύσκολο να έχουμε υψηλότερες βαθμολογίες, έτσι λοιπόν η βαθμολογία του είναι F / H - sg 9 /sg 10. Τελειώνοντας από αυτή την εξέταση πήραμε τον δρόμο για την λίμνη που μετά από λίγη ώρα θα περνούσε τις πρώτες του αλλά και ποιο δύσκολες και κρίσιμες δοκιμασίες στο νερό.
Εξέταση στό νερό
  Ο καιρός δεν ήταν καθόλου σύμμαχος, ο αέρας αρκετά δυνατός με κύμα που δυσκόλευε όλα τα σκυλιά πάρα πολύ στο ίχνος της ζωντανής πάπιας, παρ΄όλα αυτά έκανε ένα πάρα πολύ καλό κατευθυνόμενο απορτ παρά την μεγάλη απόσταση ( 50-60 μ. και το πλάγιο κύμα το οποίο εμπόδιζε) και παρέδωσε τυπικά την πάπια. Ακολούθησε μία εξαιρετική έρευνα 20 λεπτών περιμετρικά στην λίμνη για την ανεύρεση της ζωντανής πάπιας, με πολύ ακρίβεια στο ίχνος με αντίθετο και ισχυρό άνεμο, το μέγεθος της λίμνης αρκετά μεγάλο και ήταν αδύνατον η πάπια να έρθει σε απόσταση βολής, έτσι λοιπόν όπως λέει ο κανονισμός του έριξαν μία νεκρή την οποία έπιασε και παρέδωσε. Ή βαθμολογία του ήταν 10 στην έρευνα της ζωντανής, 9 στη επαναφορά από την απέναντι όχθη και 9 στον τρόπο παράδοσης. Αυτό που μας εξέπληξε και ζητήσαμε να μάθουμε ήταν γιατί 9 στον τρόπο παράδοσης ενώ και τις τρεις φορές έγινε εξαιρετικά τυπικά και χωρίς να πέσει από το στόμα του. Η απάντηση που πήραμε και το μάθαμε πλέον είναι ότι τις δύο από τις τρεις φορές την πάπια την κρατούσε από τον λαιμό και όχι από το σώμα. Έτσι έρχεται η γνώση και η μάθηση, όσο παρακολουθείς από κοντά και συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που γνωρίζουν. Βέβαια το 9 του τρόπου παράδοσης στο νερό στο τέλος μετά από τις δυο ακόμη παραδόσεις στο χωράφι, του κουνελιού και της πάπιας έγινε 10.
Μία εξαιρετική παρουσία έκανε και η Gaya του Νίκου σε διπλανό νερό με 12 πόντους ( είναι και η μεγαλύτερη βαθμολογία που μπορεί να πάρει κάποιος στο νερό), στην έρευνα για την ζωντανή και άλλα δύο 10αρια στα υπόλοιπα.
Γενικά μπορώ να πω ότι φέτος υπήρχε υψηλό επίπεδο σκύλων στο νερό, όταν συνολικά υπήρχαν 26 σκυλιά με 12 πόντους.
Ιχνηλασία ζωντανού λαγού
  Την επόμενη ημέρα το πρωί, αφού έχουμε εξασφαλίσει την επιτυχία στο δυσκολότερο, ( κατά την άποψη μας ) κομμάτι του Hegewald, το νερό, ξεκινήσαμε για το σημείο συνάντησης για την εξέταση των σκύλων στο χωράφι. Εδώ θα έλεγα ότι το άγχος είναι περιορισμένο αφού γνωρίζαμε πολύ καλά την ποιότητα του σκύλου μας και το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να φτάσει όσο ποιο ψηλά σε βαθμολογία γίνετε. Τρείς ιχνηλασίες σε ζωντανό λαγό των 500μ. περίπου και σε πολύ δύσκολο έδαφος ήταν αρκετές για τους 10 πόντους. Το δυσκολότερο έδαφος για την ιχνηλασία ζωντανού λαγού είναι το οργωμένο και το χωράφι με θερισμένο καλαμπόκι και αυτό πάλι σαν οργωμένο είναι αυτή ήταν και η ομολογία των κριτών. Σε τέτοιο έδαφος εξετάστηκαν όλα τα σκυλιά του γκρουπ μας, οι λαγοί λιγοστοί και αυτοί μόνο μέσα σε αυτά τα χωράφια. Όλα τα σκυλιά μπορώ να πω ότι έκαναν καλό Spur (ιχνηλασία).
Έρευνα και φέρμα
Ακολούθησε η εξέταση στην έρευνα και στην φέρμα, αυτό είναι το δυνατό σημείο του Quick, η έρευνά του ήταν εξαιρετική σε πολύ μεγάλες αποστάσεις δεξιά – αριστερά, γεωμετρικά, με πολύ ταχύτητα, πολύ καλές επιστροφές, χωρίς κάλεσμα και πολύ συγκέντρωσή στην εργασία του. Στην πορεία της έρευνας τον χάνουμε πίσω από ένα ανάχωμα οπού μετά από 5 λεπτά τον βρίσκει ο ένας κριτής φερμαρισμένο, το θήραμα !!!!!αλεπού τι να κάνουμε όμως πήρε το 10αρι του. Οι φασιανοί ανύπαρκτοι διαφορετικά θα είχαμε 11αρι στην φέρμα, κάπως έτσι βαθμολογήθηκαν και τα υπόλοιπα σκυλιά . Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχουν αρκετά θηράματα.
Ιχνηλασία νεκρού θηράματος
  Μόλις εξετάστηκαν στο ίδιο τεστ και τα υπόλοιπα συνεχίσαμε στο επόμενο, ιχνηλασία νεκρού κουνελιού και πάπιας, στο τεστ αυτό βλέπουμε την δυνατότητα του σκύλου να ακολουθήσει ίχνη τραυματισμένου θηράματος μέχρι την ανεύρεσή του. Αφού ολοκλήρωσαν όλα τα σκυλιά και αυτό το τεστ σήμανε το τέλος των δοκιμασιών στο χωράφι και συγκεντρώθηκαν οι κριτές για να αποφασίσουν και να μας ανακοινώσουν την βαθμολογία ξεχωριστά του κάθε σκύλου. Στα αποτελέσματα του Quick προστεθήκαν και άλλα δύο 11αρια στην οδηγικότητα και στην διάθεση για εργασία και ένα 10αρι στην ακουστικότητα όλα στο max. Μετά από ένα πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε βάση τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας στο νερό και της ημέρας στο χωράφι ο Quick έχει περίπου του ίδιους πόντους με το προηγούμενο HZP.
Αποτελέσματα
     Πράγματι δεν πέσαμε έξω 214 πόντους εργασία και 9,5 ο μέσος όρος φόρμας και τριχώματος ολοκλήρωσε με 223,5 πόντους συνολικής βαθμολογίας και κατάλαβε την 79η θέση. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η σταθερότητα που έδειξε ο σκύλος και τις δύο φορές με ακριβώς την ίδια βαθμολογία και αυτό για όσους γνωρίζουν 5 πράγματα γύρω από την φυλή λέει πάρα πολλά.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι το εργασιακό επίπεδο των σκύλων ήταν πολύ υψηλό με αρκετά 12αρια στην ιχνηλασία ζωντανού λαγού και στην μύτη, επίσης στο Zuchtschau, (παρουσίαση όλων των σκύλων στους παρευρισκόμενους σύμφωνα με την σειρά αξιολόγησης τους ), που έγινε την τελευταία ημέρα είδαμε αρκετά όμορφα και με καλή μορφολογία χωρίς όμως να υπάρχει κανένα 12 αρι στην φόρμα, αυτό σημαίνει κατά την δική μας άποψη ότι κρίνουν κατά πολύ αυστηρότερα πλέον τα σκυλιά ενώ στο τρίχωμα είχαμε 3-4 , 12αρια.
Συμπεράσματα και ελπίδες για το μέλον
  Το Hegewald είναι μία πάρα πολύ δύσκολη και αυστηρή δοκιμασία τη οποία ολοκληρώνουν μόνο ικανά σκυλιά , για το λόγο αυτό υπάρχουν και πολύ αυστηρά κριτήρια με τα οποία γίνετε η επιλογή στο ποια και πόσα θα συμμετέχουν και θέλω να επισημάνω στους αναγνώστες και ιδιαίτερα στον Ελληνικό Όμιλο Ντράτχααρ ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να απαξιώνει αυτόν το ύψιστο θεσμό ότι αν μελετήσουν λίγο τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, (αυτά βέβεια είναι ψιλά γράμματα ) θα δουν ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κερδίσει το Hegewald στο παρελθόν, έχει τύχει κάποια από τις επόμενες χρονιές να μην καταφέρουν να το ολοκληρώσουν και να κοπούν, αυτό πρέπει να λέει πολλά σε όλους μας ως προς τον βαθμό δυσκολίας και την τύχη.
 Τέλος θέλω να συγχαρώ τον φίλο μας τον Νίκο Παπαβασιλείου, που και αυτός συνοδοιπόρος στην ταλαιπωρία που μας έμπλεξε ο Ελληνικός Όμιλος , για την επιτυχία του στο Hegewald και να ευχηθώ του χρόνου να είμαστε ακόμη περισσότεροι μιας και δεν μας είναι πλέον απαραίτητη η συγκατάθεση του Ελληνικού Ομίλου.