×

×

×
Αρχική / Πρότυπο φυλής / ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ - ΣΥΜΒΟΛΑ & ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ / Σύμβολα - Βαθμολογίες - Σφραγίδες του VDD
Σύμβολα - Βαθμολογίες - Σφραγίδες του VDD

   Εδώ και αρκετό καιρό δεχόμαστε ερωτήσεις από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την φυλή, σχετικά με το τι σημαίνει κάθε βαθμολογία στον πίνακα αποτελεσμάτων του Hegewald  και στα έντυπα των επί μέρους δοκιμασιών, VJP, HZP κλπ,  τα διάφορα σύμβολα μπροστά από το όνομα του σκύλου καθώς και οι διάφορες σφραγίδες που υπάρχουν στο pedigree του σκύλου και εννοείτε πάντα σε δοκιμασίες του VDD ( Όμιλος Γερμανικού Ντράτχααρ).
Θα ξεκινήσουμε  με την σειρά που τα έχει η rangliste  (πίνακας αποτελεσμάτων ) του Hegewald, θα επεκταθούμε στις απαιτήσεις της κάθε δοκιμασίας ξεχωριστά, καθώς και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συμμετοχή σε αυτό.
 Και ξεκινάμε με τα σύμβολα.
/  ( HARTENACHWEIS)  Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος έχει περάσει το τεστ σκληρής επιθετικότητας σε σαρκοβόρο θήραμα δηλ. δεν δείχνει δειλία μπροστά σε μια αλεπού , αγριόγατα ή όποιο άλλο σαρκοβόρο ζώο που θα βρεθεί μπροστά του.
   / (SPURLAUT)   Ο σκύλος γαυγίζει στα ίχνη του λαγού (χωρίς να το βλέπει) .  Αν μπροστά από το όνομα  υπάρχει   >  σημαίνει ότι έχει περάσει το τεστ σκληρής επιθετικότητας και γαυγίζει στα ίχνη του θηράματος.
| ( Totverweiser) Οδηγεί τον κυνηγό στο νεκρό θήραμα που έχει κτυπηθεί πριν από ώρες και μετά από την ιχνηλασία το έχει εντοπίσει (εννοείτε μεγάλο τριχωτό γουρούνι, ελάφι, κλπ).
-  (Totverbeller)  Κλαφουνά  τουλάχιστον για 10 λεπτά πάνω από μεγάλο νεκρό τριχωτό θήραμα
      που εντοπίσει μετά από ιχνηλασία.
  Platz : Είναι η τελική θέση κατάταξης
Name des Hundes : Όνομα σκύλου
Gruppe-Zuchter : Το γκρουπ που ανήκει ο εκτροφέας και το γκρουπ του κυναγωγού. Ge :  Γένος  R είναι αρσενικό ή H αν είναι θηλυκό. Farbe :   χρώμα. Wurftag : Ημερομηνία γέννησης η οποία παίζει ρόλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται ο νεώτερος.
Fuhrername :  Όνομα κυναγωγού.
Από εδώ ξεκινούν οι δοκιμασίες στις οποίες ο σκύλος εξετάζετε στο χωράφι.
Spur: Ιχνηλασία ζωντανού λαγού η οποία φτάνει μέχρι το 12 max και η οποία στο
           Hegewald και στο HZP είναι Χ 3 ενώ στο VJP X 2. Εδώ ο σκύλος για να πάρει το 12 στο Hegewald ή σε HZP πρέπει να ιχνηλατήσει πιστά πάνω από 2 φορές και σε απόσταση πάνω από 600-800 μέτρα να χωρίς γυρίζει άσκοπα εδώ και εκεί και να είναι προσηλωμένος στο ίχνος ( χωρίς να επηρεάζει αν χάσει τι ίχνος για λίγο,  αρκεί να το βρει ξανά).
Nase : Τρόπος χρήσης της μύτης, βαθμολογικά ισχύει ότι και στο spur. Εδώ η τελική      
            βαθμολογία βγαίνει συμψηφιστικά από την ιχνηλασία ζωντανού από τον τρόπο χρήσης της μύτης του στην έρευνα, από την φέρμα και από την ιχνηλασία ζωντανής πάπιας στο νερό.

Suche : Έρευνα στο χωράφι βαθμολογείτε με 11 max , μόνο στο  Hegewald και στο HZP X 2 .  

Vorstehen : Φέρμα με 11 max  μόνο στο  Hegewald και στο HZP X 2, στο VJP Χ  1.
Fuhrigkeit : Οδηγηκότητα  με 11 max, στο  Hegewald και στο HZP X 2, στο VJP Χ  1.
εδώ εξετάζετε ο σκύλος και ο κυναγωγός κατά πόσο σωστά οδηγεί και κατά πόσο ανταποκρίνεται ο σκύλος.
Arb.Freud : Διάθεση του σκύλου για εργασία και εδώ 11 max. Εδώ εξετάζετε η διάθεση του σκύλου για
                      εργασία δηλ. εαν έχει την συνεχή τάση να ψάχνει για θήραμα ή έχει διαστήματα αδράνειας.

Εδώ τελειώνουν οι δοκιμασίες στο χωράφι με την εξέταση στο schleppen ( ιχνηλασία και επαναφορά τραυματισμένου τριχωτού και πτερωτού) που και αυτή γίνετε στο χωράφι και την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω μιας και τα έχουμε πάρει με την σειρά
.
Εδώ θα δούμε τις διάφορες δοκιμασίες στο νερό

Ente: Ερευνά στο νερό για την ανεύρεση ζωντανής πάπιας στην λίμνη με max το 12 το οποίο είναι X 3 στο  Hegewald και στο HZP. Εκεί βαθμολογείτε η επιμονή το πάθος και η μύτη του σκύλου στην ανεύρεση της ζωντανής πάπιας χρησιμοποιώντας την μύτη του την για τουλάχιστον 15 λεπτά, την οποία αφού ο κριτής  σκοτώσει, ο σκύλος πρέπει να την επαναφέρει και να την παραδώσει με τον σωστό τρόπο ή αν την πιάσει να την φέρει ζωντανή. Διαφορετικά αν δεν μπορέσει να την φέρει κοντά σε απόσταση βολής μετά από κάποιο χρόνο ρίχνουν στο νερό μια νεκρή χωρίς να την δει και αυτός οφείλει να την βρει και να την επαναφέρει. Πολλά είναι τα σκυλιά που κόβονται σε αυτό λόγω του πάθους τους για την ζωντανή,  δεν δίνουν σημασία στην νεκρή και δεν την πιάνουν.
Verlorensuchen S. :  Ερευνά για ανεύρεση σκοτωμένης πάπιας στην απέναντι όχθη (χωρίς να την έχει δει, σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρα) και επαναφορά μέσα από το νερό και παράδοση με τον σωστό και τυπικό τρόπο δηλ. στην θέση κάτσε και το θήραμα στο στόμα χωρίς να του πέσει ή να το σφίξει. Εδώ βαθμολογείτε με 10 πόντους.  
Schleppen Federwild: Ιχνηλασία σκοτωμένου πτερωτού θηράματος ( πάπια ή φασιανός) σε απόσταση 150 μ. με επαναφορά και τυπική παράδοση εδώ βαθμολογείτε με 10 η ιχνηλασία και 10 ο τρόπος παράδοσης.
Schleppe Haarwild:   Ιχνηλασία σκοτωμένου τριχωτού θηράματος ( λαγού, κουνελιού) σε απόσταση 350 μ.  με επαναφορά και τυπική παράδοση και εδώ βαθμολογείτε με 10 η ιχνηλασία και 10 ο τρόπος παράδοσης.
Art des Bringens: Τρόπος παράδοσης του θηράματος. Εδώ βγαίνει ο μέσος όρος από
                                τον τρόπο παράδοσης ιχνηλασίας πτερωτού, τριχωτού καθώς και από το νερό. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι στο νερό οι επαναφορές είναι 3 που και από αυτές βγαίνει ο μέσος όρος στο νερό.  Μία η αρχική που βλέπει το θήραμα ο σκύλος να πέφτει στο νερό και μπαίνει να το φέρει και να το παραδώσει, ( εκεί δοκιμάζετε και για την αντοχή του στο πυροβολισμό στο νερό δηλ. την ώρα που κολυμπά προς το θήραμα ρίχνουν μια τουφεκιά λίγο μπροστά από τον σκύλο και αυτός πρέπει να μην δώσει σημασία και να συνεχίσει). Η δεύτερη όταν ψάχνει την νεκρή στην απέναντι όχθη και η τρίτη κατά την έρευνα για την ανεύρεση της ζωντανής. Μέσος όρος όλων max 10 πόντους.
Gehorsam:  Οδηγηκότητα  και αυτό έχει max 10 πόντους.
Εδώ έχουν τελειώσει όλες οι εργασιακές δοκιμασίες και αρχίζουν οι επιμέρους.
Laut: Γάβγισμα στο ίχνος.  Το Spl σημαίνει ότι γαβγίζει στο ίχνος του λαγού χωρίς
          να τον βλέπει. Το Sil γαβγίζει όταν τον κυνηγά. Fraglich  δεν γνωρίζουμε διότι δεν βρέθηκε κάποιος λαγός που να τον κυνηγήσει για να ξέρουμε αν γαυγίζει ή όχι.
AH: Ακινησία κατόπιν εντολής την ώρα που κυνηγά τον ζωντανό λαγό. Αυτό είναι
       προαιρετικό και είναι μια επιπλέον επιτυχία.
Prufungs Punkte: Είναι το σύνολο των εργασιακών πόντων στο Hegewald.
F / H: Βαθμολογία στην φόρμα και στο τρίχωμα ξεχωριστά με max το 12 και στα δυο
           από τα οποία βγαίνει ο μέσος όρος και προστίθεται στη εργασιακή βαθμολογία για να βγει το σύνολο των πόντων που είναι και η τελική κατάταξη στο βαθμολογικό πίνακα του Hegewald, το Hegewaldpunkte.

Στον πίνακα προς το τέλος υπάρχουν και άλλες 2 κατηγορίες στην 1η κάτω από το όνομα του σκύλου γράφει
HW Kriterien n.erfullt,  σημαίνει περίπου Hegewald εδώ το σύνολο της βαθμολογίας μπορεί να είναι υψηλό αλλά ο σκύλος έχει πάρει κάτω από 5 βαθμούς σε μία από τις στις παρακάτω δοκιμασίες ( ιχνηλασία ζωντανού λαγού,  έρευνα στο νερό, φόρμα, τρίχωμα ), και έτσι ο σκύλος δεν παίρνει σφραγίδα αναπαραγωγής και αποκλείεται.  Η 2η περίπτωση είναι να γράφει HZP bestanden αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει Φθινοπωρινή δοκιμασία και προσωρινά δεν παίρνει σφραγίδα αναπαραγωγής διότι οι κριτές θέλουν να εξεταστεί ξανά σε φόρμα ή τρίχωμα διότι έχει συμβεί κάτι και δεν μπορούν να τον κρίνουν π.χ. έχει κτυπήσει κατά την διάρκεια του αγώνα ή οτιδήποτε άλλο.   
Αυτά ως προς την ανάλυση του πίνακα αποτελεσμάτων της Rangliste του Hegewald  κάθε έτους. Πέρα όμως από αυτά για να πάρει μέρος κάποιος σκύλος στo  Hegewald καθώς και στο HZP  προϋποθέτει απαραίτητα κάποιους ελέγχους τόσο του ιδίου όσο και των γονέων του. Σκοπός όλων αυτών των διαδικασιών και οι σχολαστικοί έλεγχοι των γονέων, γίνονται για να μπορούν  να πάρουν την σφραγίδα καταλληλότητας αναπαραγωγής (Zuchttauglich), σημειωτέον ότι κανένας σκύλος στην Γερμανία δεν μπαίνει στην αναπαραγωγή αν δεν έχει αυστηρά αυτή την σφραγίδα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν συμβαίνει στην χώρα μας.  Μπορεί αν θέλει κάποιος να ζευγαρώσει σκύλο χωρίς σφραγίδα αναπαραγωγής και τα κουτάβια τους να παίρνουν pedigree αλλά πάνω του υπάρχει η σήμανση “” μη πιστοποιημένο “” οπότε είναι άχρηστο αφού δεν μπορεί να πιστοποιηθεί  δεν ζευγαρώνει κάνεις τέτοιους σκύλους οπότε είναι άχρηστο.
Οι έλεγχοι που επιβάλετε να γίνουν είναι : έλεγχος δυσπλασίας ισχίου HD-frei, έλεγχος δυσπλασίας ωμοπλάτης OCD-frei, έλεγχος σκληρής επιθετικότητας σε σαρκοβόρο θήραμα” / “,  αυτοί οι έλεγχοι απαραίτητα πρέπει να έχουν γίνει και στους γονείς του σκύλου που συμμετέχει. Το 2010 για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος στο Hegewald με την /Wella Kykladon αναγκαστήκαμε να πάμε στην Γερμανία την μητέρα της Conny II v.Bockenhagen για να περάσει το τεστ σκληρής επιθετικότητας μετά από τον έλεγχο δυσπλασίας του ισχίου που έγινε.
Οι έλεγχοι HD-frei, OCD-frei  κλπ, στην Γερμανία πέραν των γονέων γίνονται και στους απογόνους διότι μόνο μέσα από αυτούς μειώνονται  τα προβλήματα, σκεφτείτε ότι μετά από  100 και περισσότερα  χρόνια ελέγχων δυσπλασίας του ισχίου HD-frei στη Γερμανία συνεχίζουν  ακόμα να υπάρχουν σκυλιά με ποσοστό 6,7 % μέσο όρο δυσπλασίας τα τελευταία 10 χρόνια, ( πηγή πληροφοριών το Zuchtbuch ) π.χ.  το 2014 στους 662 σκύλους οι 44 παρουσίασαν πρόβλημα δυσπλασίας ισχίου και στους 658 οι 39 με δυσπλασία ωμοπλάτης. Για αυτό λοιπόν δεν επαναπαύονται αλλά συνεχίζουν να ελέγχουν. Για  όλα αυτά βέβαια δεν αρκεί μια απλή ακτινογραφία με την γνωμάτευση του ακτινολόγου που την έχει βγάλει, αλλά και την επίσημη  επιβεβαίωση από από HD-Zendrale του Verein Deutsch Drahthaar.  Σκεφτείτε στην χώρα μας τι μπορεί να συμβαίνει αφού τα σκυλιά που έχουν ελεγχθεί  για δυσπλασία ισχίου HD και ωμοπλάτης OCD από το HD Zentrale VDD είναι ελάχιστα και οι περισσότερες γέννες γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο ή κάποιες μόνο με ένα απλό έλεγχο κτηνιάτρου.
Αυτό βέβαια οφείλετε καθαρά στην συνείδηση του κάθε εκτροφέα αλλά και του Κυνολογικού Ομίλου της χώρας μας που επιτρέπει να γίνονται γέννες σε οποιαδήποτε φυλή χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους.  
Η σφραγίδα λοιπόν αναπαραγωγής δεν είναι κάτι τυχαίο και παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην βελτίωση της κάθε φυλής.
Αλλος ένας έλεγχος είναι το ED-frei   ( έλεγχος δυσπλασίας του αγκώνα ) ο οποίος προς το παρόν είναι προαιρετικός.

?λλος ένας έλεγχος που γίνεται στα θηλυκά σκυλιά και είναι καθαρά γενετικό είναι το “” von Willebrand  Typ II “”  και συμβολίζετε (  vWD-frei ) αυτό έχει σχέση με την πήξη του αίματος  και είναι πολύ σημαντικό για την γέννα μίας θηλυκιάς.

Συνοψίζοντας  λοιπόν για να μπορεί ένας σκύλος να συμμετέχει σε δοκιμασία Hegewald   του Ομίλου Γερμανικού Ντράτχααρ (VDD) πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής :
1.  Aν ο κυναγωγός του είναι Γερμανός  πρέπει να έχει ο σκύλος περάσει  Εαρινή δοκιμασία
     VJP με βαθμολογία πάνω από 65 πόντους, τεστ σκληρής επιθετικότητας, έλεγχο δυσπλασίας ισχίου και ωμοπλάτης (HD-frei & OCD-frei) ο ίδιος και οι γονείς του, Hegewad test που γίνεται λίγο πριν ( μια δοκιμασία  που έχει την μορφή των προκριματικών για να δουν αν ο σκύλος έχει τα προσόντα ) στην οποία πρέπει ο σκύλος να βαθμολογηθεί τουλάχιστον με πολύ καλός (sg) 9 και πάνω, στην ιχνηλασία ζωντανού λαγού στην μύτη στην έρευνα και στην έρευνα στο νερό.
2. Αν ο κυναγωγός είναι από άλλη χώρα, έχει την δυνατότητα να πάρει μέρος και χωρίς να έχει περάσει εαρινή
     δοκιμασία και Hegewald τεστ (αλλά αντί αυτού πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδείξει  μιας και είναι από άλλη χώρα ότι είναι ικανός στο νερό). Τα υπόλοιπα όπως και παραπάνω για τον ίδιο και τους γονείς , HD, OCD, σκληρή επιθετικότητα .

Σφραγίδες στο pedigree


Επάνω στο pedigree (από όποια χώρα και αν είναι), μπαίνουν με σφραγίδα σχεδόν όλα τα αποτελέσματα και οι έλεγχοι που έχουν γίνει στον σκύλο.
1ον  Το  ελεύθερος δυσπλασίας ισχίου , ωμοπλάτης και αγκώνα,  HD-frei,  OCD-frei,  ED-frei.
2ον   Η σφραγίδα με την βαθμολογία της εαρινής   δοκιμασίας, VJP
3ον  Η σφραγίδα του HZP ή  Hegewald   που αναγράφετε η εργασιακή βαθμολογία καθώς και η βαθμολογία που πείρε
       στην έρευνα στο νερό. Εδώ βλέπουμε πόση σημασία δίνουν στην εργασία του σκύλου στο νερό.
4ον  Η σφραγίδα από την μορφολογική του εξέταση σε φόρμα και τρίχωμα , αν αυτό έχει γίνει ξεχωριστά σε δεύτερο χρόνο.
5ον   Η σφραγίδα καταλληλότητας αναπαραγωγής  Zuchttauglich  αν ο σκύλος έχει  τις προϋποθέσεις .  

Αυτή  είναι σε γενικές  γραμμές  η ανάλυση των αποτελεσμάτων από την εμπειρία μου μετά από  τις συμμετοχές μου σε αυτές τις δοκιμασίες για τις  πιστοποιήσεις  των σκύλων μου μέσω του Ομίλου Γερμανικού Ντράτχααρ ( VDD )